

## Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

**Ex**) 
$$4:45 + 3$$
 hours and 50 minutes = 8:35

- 1) 1:10 + 1 hour and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- 2) 7:20 + 1 hour and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- 3) 1:15 + 3 hours and 55 minutes =
- 4) 2:15 + 1 hour and 55 minutes =
- 5) 2:20 + 3 hours and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- 6) 1:50 + 3 hours and 55 minutes =
- 7) 6:10 + 3 hours and 55 minutes =
- 8) 7:05 + 1 hour and 55 minutes =
- 9) 7:30 + 2 hours and 50 minutes =
- **10**) 6:00 + 3 hours and 55 minutes =
- 11) 5:55 1 hour and 55 minutes =
- 12) 4:30 2 hours and 55 minutes =
- **13**) 4:15 1 hour and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **14)** 5:55 2 hours and 50 minutes =
- 15) 3:40 1 hour and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- **16**) 8:10 1 hour and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **17**) 6:35 1 hour and 55 minutes = \_\_\_\_\_
- **18**) 9:25 1 hour and 50 minutes = \_\_\_\_\_
- **19**) 10:20 3 hours and 55 minutes =
- **20**) 7:40 1 hour and 50 minutes =

Answers	A	n	S	w	e	r	5
---------	---	---	---	---	---	---	---

- Ex. **8:35**
- 2. \_\_\_\_\_
- 3. \_\_\_\_\_
- 4. \_\_\_\_\_
- 5. \_\_\_\_\_
- 6.
- 7. \_\_\_\_\_
- 8.
- 9. \_\_\_\_\_
- 10. \_\_\_\_\_
- 11. \_\_\_\_\_
- 12. \_\_\_\_\_
- 13. \_\_\_\_\_
- 14.
- 15. \_\_\_\_\_
- 16. \_\_\_\_\_
- 17. \_\_\_\_\_
- 18. \_\_\_\_\_
- 19.
- 20.



Name: Answer Key

## Determine the answer by using rounding strategies.

6:25 + 1 hour and 55 minutes

When adding or subtracting time, it is often easier to round to the next hour first.

In the example above we can round 1 hour and 55 minutes up to 2 hours (5 minutes more).

$$6:25 + 2 \text{ hours} = 8:25$$

When rounded to 2 hours, we can easily see that 6:25 + 2 hours is 8:25.

But since we added 5 minutes, now we must take away 5 minutes.

8:25 - 5 Minutes = **8:20** And now we know the elapsed time!

## Ex) 4:45 + 3 hours and 50 minutes = 8:35

- 1) 1:10 + 1 hour and 55 minutes = 3:05
- 2) 7:20 + 1 hour and 50 minutes = 9:10
- 3) 1:15 + 3 hours and 55 minutes = 5:10
- 4) 2:15 + 1 hour and 55 minutes = 4:10
- 5) 2:20 + 3 hours and 50 minutes = 6:10
- 6) 1:50 + 3 hours and 55 minutes = 5:45
- 7) 6:10 + 3 hours and 55 minutes = 10:05
- 8) 7:05 + 1 hour and 55 minutes = 9:00
- 9) 7:30 + 2 hours and 50 minutes = 10:20
- **10**) 6:00 + 3 hours and 55 minutes = 9:55
- 11) 5:55 1 hour and 55 minutes = 4:00
- **12)** 4:30 2 hours and 55 minutes = 1:35
- **13**) 4:15 1 hour and 50 minutes = 2:25
- **14**) 5:55 2 hours and 50 minutes = 3:05
- **15**) 3:40 1 hour and 55 minutes = 1:45
- **16**) 8:10 1 hour and 50 minutes = 6:20
- 17) 6:35 1 hour and 55 minutes = 4:40
- **18**) 9:25 1 hour and 50 minutes = 7:35
- **19**) 10:20 3 hours and 55 minutes = 6:25
- **20)** 7:40 1 hour and 50 minutes = 5:50

Answers

- Ex. **8:35**
- **3:05**
- **9:10**
- **5:10**
- 4:10
- **6:10**
- **5:45**
- 7. **10:05**
- 8. **9:00**
- 9. **10:20**
- 10. **9:55**
- **4:00**
- 12. **1:35**
- 13. **2:25**
- 14 **3:05**
- 15. **1:45**
- 16. **6:20**
- 17. **4:40**
- 18. **7:35**
- 19 6:25
- **5:50**